De geschiedenis van Skype

 

Skype is een ontzettend handig middel om te kunnen videobellen met mensen die een internetverbinding hebben. Het gaat buiten het normale telecomnetwerk om en heeft daarom geen last van extra kosten van de telecomproviders. Het is dus gratis en het is de bedoeling om dit zo te houden. Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van Skype? Wanneer is het opgericht en hoe is de ontwikkeling van het programma geweest? Het programma bestaat immers al wel een tijdje en het is interessant om te weten hoe het programma zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Zoals zo vaak met een populair programma zijn er uiteraard partijen die geïnteresseerd zijn om het programma over te kopen. Dit is in de geschiedenis van Skype niet anders geweest. Hieronder staat een chronologische volgorde van het verloop van de geschiedenis van Skype.

De oprichting

In 2003 is het programma opgericht als bedrijf. Er waren twee mensen uit Scandinavië die het idee kregen om zo’n soort programma op te richten. Dit waren Niklas Zennström uit Zweden en Janus Friis uit Denemarken. Zij hadden zelf niet alle benodigde kennis in huis om de software voor het programma te ontwikkelen. Daarom riepen zij de hulp in van mensen die hier wel verstand van hadden. Dit waren mensen uit Estland, Ahti Heinla, Pritt Kasesalu en Jaan Tallinn. Zij hebben er alles aan gedaan om een eerste versie van het programma op te zetten en hebben hier voor veel samengewerkt met elkaar. Waar de jongens uit Denemarken en Zweden vooral het idee achter Skype op papier probeerden te krijgen, hebben de jongens uit Estland ervoor gezorgd dat dit praktisch ook in de praktijk gebracht werd. Op deze manier was een gouden samenwerking geboren.

De eerste versie

De eerste versie van het programma was een publieke bètaversie die gelanceerd werd op 29 augustus 2003. Toen konden de eerste mensen met het programma bezig. De mensen die Skype toen gingen gebruiken, werden ook gevraagd om input te leveren zodat het programma nog beter kon worden dat het eerst was. In juni 2005 kwam het eerste contract tussen Skype en een andere partij tot stand. Dit was de Poolse website Onet.pl die graag een geïntegreerde versie van Skype wilde gaan aanbieden. Hierdoor kreeg het platform Skype ook in Polen kracht. Het duurde echter maar 3 maanden voor het volgende aanbod op de mat van de makers van Skype verscheen. Dit was van Ebay. Zij deden een aanbod om het gehele bedrijf over te nemen. Hier stond een flinke geldsom tegenover, namelijk van 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Vanaf dat moment is Skype in de handen van Ebay.

Zoals dat gaat met grote bedrijven

Vaak met grote bedrijven zie je dat aanbestedingen en aankopen om de haverklap worden gedaan en weer teruggedraaid. Gelukkig is dit niet het geval met Skype, maar in 2009 moest het bedrijf er toch aan geloven. Ebay besloot 65% van de aandelen van Skype te verkopen aan Silver Lake. Ook werd een deel verkocht aan het Canadese Pension Plan Investment Bord. Zij hebben hier een flinke geldsom voor moeten neerleggen en op dat moment was Skype zo’n 2,75 biljoen Amerikaanse dollar waard. Het programma Skype was daarmee al erg gegroeid ten opzichte van hun oprichting in 2003. Het was daarnaast een term die bij de meeste mensen inmiddels bekend was en het was het meest gebruikte videotelefoneerplatform van de wereld.

Microsoft

Op 10 mei 2011 kwam Microsoft om de hoek kijken. Microsoft is een van de grootste technologische bedrijven van de wereld en moet sinds een aantal jaren de strijd aangaan met een andere grote technologische grootmacht, namelijk Apple. Microsoft besloot het spel tactisch te spelen en Skype te kopen voor 8,5 biljoen Amerikaanse dollars. Skype is aangekocht met alle technologie, waardoor Skype zijn eigen naam kon behouden en een dimensie van Microsoft werd. Op dit moment is Skype nog voor iedereen gratis beschikbaar. Echter zijn er wel extra’s verbonden aan Skype waarbij een Microsoftgebruiker meer aan Skype kan hebben. Aan de lay-out en de achterliggende gedachte van Skype is weinig veranderd sinds de komst van Microsoft. Dat is ook goed, want dit is goed voor het gebruikersgemak dat Skype heeft. Iedereen kan het en moet het kunnen gebruiken.